woensdag 17 februari 2010

Toys for boys?

I saw this video on the Bibliotheek 2.0 blog, posted by Jeroen van Beijnen.
The technology is amazing!


woensdag 10 februari 2010

Using Twitter




In response to Elly's latest post about twitter I'm posting a link to an American blog I sometimes read, Librarian in Black. I remembered reading a while ago her advice to use Twitter's advanced search to see who has been twittering about your library and then target them in some way. I couldn't find that post so I'm posting a link about Online marketing in Public libraries in which she mentions Twitter .With regard to all the other marketing strategies, we may be doing a lot of what she suggests already.

woensdag 3 februari 2010

Information technology

This video gives a little background information about how the previously posted video was made.
I recommend that you turn the volume down on your computer. These children may be cute but they can't sing!!


Find more videos like this on Library 2.0

dinsdag 2 februari 2010

Laptopnomaden en Kantoorzwervers.

I recently sent this blog post from the LibraryLingo blog to Elly as it also refers to the phenomenon "Kantoorzwervers" and their place in the library.

Kantoorzwervers in de bibliotheek

Swiebertje Ik hoop dat bibliotheken snel weer een ander project vinden als ze klaar zijn met het onvermijdbare 'retailconcept'. Ik heb daarvoor namelijk een voorstel; werkplek voor de thuiswerker, zzp'er of de 'kantoorzwerver'. Dat laatste woord heb ik uit een artikel in de Volkskrant van vandaag ( 06-01-2010, blz 12/13). Kantoorzwervers zijn mobiele werkers die druk bezig zijn met het Nieuwe Werken, immer bereikbaar en immer mobiel, die toch regelmatig een plek nodig hebben om te zitten en hun laptop uit te klappen. In het Volkskrantartikel wordt de Openbare Bibliotheek Amsterdam aangevoerd als voorbeeld van zo'n plek waar dat kan en op grote schaal ook gebeurt. 'Iedereen is er zijn mobiele kantoor aan het installeren. De laptop wordt opengeklapt, het bekertje koffie verkeerd dampt naast de smartphone. Er is een stopcontact veroverd' .

Voilá, waarom zouden bibliotheken nog verder zoeken naar hun rol en functie in de 21e eeuw. Hier wordt die op een presenteerblaadje aangeboden. Ik had er zelf ook al eens eerder over geschreven, maar nu zegt de Volkskrant het ook: de bibliotheek is een mooie alternatieve kantoorplek, nou ja, de OBA dus. Er is een tekort aan vrij toegankelijke openbare ruimtes, aan 'derde plekken'. Dit is de soort ruimte die geen kantoor is -tweede plek- en geen woning -eerste plek. Dat de OBA een echte verblijfsbibliotheek is wisten we natuurlijk al, maar het is onzin om te denken dat dit vooral een grootstedelijk gebeuren zou zijn en niet vertaald zou kunnen worden naar kleinere bibliotheken. In elk dorp en vinexlokatie wonen mensen die aan zo'n derde plek behoefte hebben. Juist daar is Grand Cafe-achtige horeca, die ook handig is om ongestoord mobiel te werken maar beperkt aanwezig en zijn er ook geen bedrijfsverzamelgebouwen. En telewerken vanuit de lokale bieb is eigenlijk een betere optie dan thuis blijven. Er komen sowieso steeds meer zzp'ers en/of nieuwe werkers en/of telewerkers bij; de werkgelegenheidsgroei in éénmansbedrijven is groter dan in de loondienstsector. Kansen genoeg voor de bieb om eens met een serieus gat in de markt aan de slag te gaan.

Bibliotheken hadden natuurlijk altijd al een leeszaal die de laatste jaren meestal is omgebouwd tot een prachtige coffeecorner/ontmoetingsruimte maar dit is weer een nieuwe dimensie, voor een nieuwe tijd en nieuwe werkers die vraagt om een nieuwe doelgroepbenadering. Een gerevitaliseerde leeszaal, maar dan met espresso-apparaat, ruim voorzien van stopcontacten en WiFi en zitplaatsen die een beetje privacy bieden. Hoeft volgens mij helemaal niet veel te kosten, beetje herinrichtingskosten, langere en aaneengesloten openingstijden misschien, promotiekosten, maar dan haal je ook een hele nieuwe doelgroep binnen en dat is wel wat waard.

maandag 1 februari 2010

Then and Now!!




If you have 15 minutes to spare I can recommend that you watch these two videos taken from the Ning Library 2.0 website. They illustrate just how much our profession has changed in a short period of time. I think the Arhus public library film is fantastic but imagine the funding needed for such a project.